Delta Dunarii a atras atentia multor cercetatori, fiind cunoscuta pe intreg mapamondul pentru diversitatea faunei cat si a florei existente in acest teritoriu. Acest loc abunda de frumusete si naturalete, adapostind multe lucruri uimitoare, fiind a doua cea mai mare delta din lume.
1. Plante carnivore– In Delta Dunarii si-au facut aparitia 2 specii de plante carnivore si anume otratelul de balta si aldrovanda. Otratelul de balta este o planta plutitoare, ale carei flori galbene se ridica deasupra luciului apei, avand tulpina scufundata in apa care prezinta saculete cu capac. In momentul in care diferitele insecte se afla in apropierea capacului acesta se deschide si absoarbe insecta care o sa moara de foame, fiind apoi digerata de catre planta. Aldrovanda prezinta spini la margine frunzei, iar in momentul in care o insecta se atinge de spini frunza se inchide prinzand insecta ca intr-o cusca, urmand apoi sa o digere.
2. Lumanarea de mare– Lumanarea de mare este un fenomen intalnit in Delta Dunarii, fiind prezent de Noctiluca Miliaris, organism unicelular bioluminescent. Acest organism este fosforescent, iar Delta Dunarii prezinta o multime de aceste organisme unicelulare, fanad toata apa fosforescenta.
3. Insula Popina– cunoscuta si “Insula Vaduvei Negre”, este o insula din Delata Dunarii in care paianjeni veninosi ale caror muscaturi pot sa fie mortale isi fac aparitia, paianjeni precum: vaduva neagra, miriapodul gigant.
4. Insula pelicanilor creti– specii de pelicani care sunt pe cale de disparitie si sunt protejate.
5. Balaurul Dobrogean– este o specie de serpi constrictori pe cale de disparitie, fiind cea mai mare specie care se gaseste in Romania, lungimea lui ajungand la aproape 3 metri.
6. Caineel enot– supranumit si bursucul cu barba, cainele enot este un caine salbatic omnivor, preferand atat fructele, plantele cat si broastele, soarecii, pasarile, traind prin apropierea apelor.
7. Sarpele rau– este cea mai agresiva specie de serpi din Delta Dunarii, fiind neveninos. Are o lungime care ajunge pana la 2 metri, fiind protejat pe intreg continentul european.
8. Ochi de paun– este o specie de fluturi imensi de noapte, ale caror aripi pot ajunge la lungimea de 18 cm.
9. Paduri de nisip– Padurea Letea si Padurea Caraorman sunt paduri formate intre dunele de nisp. Padurea Letea este o padure virgina in care traiesc peste 2000 de cai salbatici.
10. Sturioni– in Delta Dunarii sunt prezenti patru specii de sturioni, sunt pesti care dau faimoasele icre negre.
11. Pasari– Delata Dunarii este delta care strange anual peste 325 de specii de pasari care isi fac aparitia in functie de anotimp. Aceste pasari migratoare sunt din zone geografice precum: mediteraneene, europene, siberiene, chineze, mongolice, arctice.
12. Ochiul boului– cea mai mica pasare din Romania, cu o lungime de doar 10 cm si o greutate de 13g.
Contacteaza-ne pe WhatsApp