Stereotipurile despre tara noastra transforma Romania intr-o tara a muntilor maiestuosi si a locului de nastere al lui Dracula. Dar sud-estul tarii noastre este divizat in zonele umede, de padure si de stepa stancoasa. Pe masura ce explorezi aceste locuri, indepartezi cu mana insecte mai mari decat palma ta sau urmaresti calmitatea cu care isi duc existenta broastele testoase si te intrebi uneori daca nu cumva ai ajuns intr-o padure tropicala.
De ce merita sa vizitezi Delta Dunarii pentru a admira fauna si vegetatia de aici?
In aceasta rezervatie naturala, spre deosebire de orice alta parte a Europei, vei putea admira sfranciocul.
In tara noastra, fluviul Dunarea isi incheie cursul ce se intinde de-a lungul a aproximativ 2580 de kilometri, din Padurea Neagra din Germania prin 10 tari europene, deversandu-se in Marea Neagra. Un mozaic de habitate, de la paturi de stuf si mlastini pana la paduri si stepa stancoasa, Delta Dunarii adaposteste numeroase animale salbatice.
Coasta Marii Negre din Romania se intinde intre Ucraina la nord si Bulgaria in sud. Dobrogea, regiunea care adaposteste coasta si Delta, poate fi asemuita cu un Borneo din Balcani. Rezervatia biosferei, a carei zona umeda se topeste in Marea Neagra, gazduieste 300 de specii de pasari, dintre care mai mult de jumatate se imperecheaza aici.
Oamenii pot admira coloritul intens al faunei si vegetatiei Deltei Dunarii, de la zumzetul intens al albinelor, la pasarile de prada. La sud de Babadag, pajistile si padurile salbatice inflorite adapostesc broaste testoase si bate de 2 metri lungime.
Migratiile de pasari sunt interesant de urmarit. Din iunie pana la mijlocul lunii septembrie, pelicanii albi ajung in numar mare in Delta Dunarii. Iarna, aici se aduna aproape intreaga populatie globala de gaste rosii.
Daca navighezi prin Delta Dunarii intr-o barca mica, este posibil sa admiri mult mai bine aceste specii de pasari, precum si sa intrati in canalele mai inguste, unde astmosfera este de basm.
De-a lungul canalelor care se varsa in jurul deltei, ramurile de cenusa se scufunda in apa.
De la padure la stepa
Inapoi, pe uscat, padurile Dobrogei si stepa stancoasa sunt pline de frumusete naturala, daca stii unde sa te uiti.
La sud de Tulcea poti vizita Babadag si padurea de tei, ce gazduieste numeroase specii de pasari, precum si broaste testoase care se intind in iarba moale.
La nord-vest de Babadag, traversam stepa stancoasa, iar Muntii Macin se intind deasupra noastra. Soimii rosii se gasesc aici in turme, in timp ce vulturul cu coada alba- cel mai mare vultur din Europa-creeaza o silueta impresionanta.
Delta Dunarii este un habitat care invita turistii sa ii descopere frumusetea. Indiferent ca vrei sa explorezi zonele naturale salbatice, sa admiri fauna si vegetatia, sa mananci preparate pe baza de peste ori doar sa te odihnesti, Delta Dunarii isi asteapta vizitatorii si ii invita sa ii descopere povestea, unica in Europa si chiar in intreaga lume.
Contacteaza-ne pe WhatsApp